Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada se prvi put široj javnosti predstavila na Međunarodnom sajmu životne sredine – Ecofair, koji se održao od 14. do 16. oktobra 2015. godine na Beogradskom sajmu. Na štandu Asocijacije posetioci sajma su mogli da saznaju nešto više o kompanijama članicama Asocijacije, upoznaju se sa tematikom sakupljanja i reciklaže ambalažnog otpada i vide izložene proizvode procesa reciklaže. Veliko interesovanje je izazvao i bilten ReciklažA, koji je podeljen u 500 primeraka.

Elektronska verzija biltena može se preuzeti na ovom linku.

U okviru pratećeg programa sajma Ecofair, Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada organizovala je konferenciju „Unapređenje zakonske regulative u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom u funkciji razvoja reciklažne industrije“. Ova konferencija je bila jedna od najposećenijih na ovogodišnjem sajmu, a osim predstavnika industrije reciklaže ambalažnog otpada na njoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine,Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra i Luka Starčević iz Odeljenja za upravljanje otpadom.

Miloš Ljušić, generalni direktor Fabrike kartona Umka u svom izlaganju osvrnuo se na brojne probleme sa kojima se suočavaju recikleri starog papira u Srbiji. Naglasio je da domaći recikleri nemaju dovoljnu podršku države i da su konstantno suočeni sa nedostatkom sirovine za preradu. Za razliku od domaćih, recikleri iz regiona pre svega Mađarske i Hrvatske, imaju državne subvencije koje ih čine konkurentnijim na regionalnom tržištu.

Probleme u sakupljanja ambalažnog PET otpada predstavio je Stojan Dangubić, generalni direktor preduzeća Alwag iz Gajdobre, koji je naveo da osim nedostatka otpada za preradu i izuzetno loš kvalitet sirovine sa domaćeg tržištu koči razvoj industrije reciklaže plastike.

Prof. Zoran Cvetković je u ime Srpske fabrike za reciklažu stakla – Grejač, upoznao javnost za izuzetno niskim rezultatima u sakupljanju ambalažnog stakla i izneo stav da trgovina otpadom od strane operatera sistema ugrožava poslovanje reciklera u Srbiji. Kao primer naveo je da recikleri podižu dobavljače praveći svoju mrežu sakupljanja, a da ih onda pojedini operateri preuzimaju nudeći im, zahvaljujući prihodu od naknade za ambalažni otpad, veće cene čime se nameću kao posrednici u trgovini na tržištu Srbije što nije u duhu postojećeg zakona.

Mihail Mateski, generalni direktor preduzeća za reciklažu plastike Greentech iz Novog Sada, predočio je problem niskih nacionalnih ciljeva i izneo stav industrije da je neophodno da se oformi posebno Ministarstvo zaštite životne sredine kako bi se efikasnije rešavali problemi u ovoj oblasti.

Kristina Cvejanov, predsednik Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada, predstavila je zahteve upućene Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Recikleri ambalažnog otpada traže da se hitno oformi radna grupa za izmenu i dopunu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu i donese Uredba kojom će se definisati strožiji kriterijumi za rad operatera sistema (zahtevi reciklera možete pročitati ovde).

U ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra je najavio da će do kraja godine biti formirana radna grupa i da Ministarstvo podržava incijativu reciklera ambalažnog otpada da se unapredi zakonska regulativa u ovoj oblasti.

   

 

TELEFON

+381 (21) 65 72 531
+381 (63) 112 69 08

 

E-MAIL


office@asocijacijareciklera.com

SOCIAL MEDIA

FB/asocijacijareciklera

 

TW/asocijacijareciklera